STREEF JIJ NAAR EEN OPTIMALE GEZONDHEID?

Ieder mens is uniek. Wellicht ben je gezond, maar heb je wel regelmatig (sport)blessures. Of je kunt juist ontzettend veel last hebben van chronische klachten, bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Lyme of door je reuma.

Het kan ook zijn dat je je eigenlijk best goed voelt, maar niet helemaal kunt verklaren waarom je vaak zo moe bent halverwege de dag.

Eigenlijk is gezondheidsbeleving heel persoonlijk. De ene persoon voelt zich gezond als hij of zij naast een drukke baan ook nog 5 keer per week intensief kan sporten. De andere persoon voelt zich gezond als de dagelijkse pijn of vermoeidheid stopt.

Voor alle bovenstaande situaties kan ik jou van dienst zijn.

INTEGRALE AANPAK VAN 5 BELANGRIJKE FACTOREN

Energie verdeling, zowel de uitgave als de opname

  • Nooit helemaal fit, regelmatig moe, vaak zeurende pijntjes, sneller geïrriteerd? Op de lange termijn kan het immuunsysteem energie gaan ‘stelen’, waardoor minder energie overblijft voor andere lichaamstaken zoals de hersenen.
  • Slecht genezende wondjes, regelmatig (sport)blessures, vaak verkouden of snel vatbaar voor een (griep)virus? Wanneer de energie moet worden gebruikt voor andere processen, dan kan er geen herstel plaatsvinden of kan weefsel of de immuniteit gaan verzwakken.
 

Communicatie en prikkeloverdracht

  • Gevoelig voor bijvoorbeeld geluiden en geuren, het idee hebben altijd ‘aan’ te staan, last hebben van kleine ’tics’ of trillende oogleden? Of juist last van ‘dode vingers en tenen’ of onverklaarbare tintelingen? In ons lichaam vindt enorm veel communicatie plaats via onder andere het zenuwstelsel. Zonder een goede prikkeloverdracht kan zowel ongevoeligheid als hypergevoeligheid gaan ontstaan. 
  • Continue pijn, concentratieproblemen, wellicht zelfs epileptische aanvallen? Ook dit zijn vaak signalen van prikkels die door het lichaam (de hersenen) worden afgegeven maar zonder duidelijke ‘noodzaak’. Prikkels moeten eigenlijk pas afgegeven worden op het moment dat je ze nodig hebt, zoals een pijnprikkel bij verbranding aan een vlam.

Afvoer van gif- en afvalstoffen 

  • Huidproblemen zoals eczeem of jeuk, of juist een wattig gevoel in het hoofd (‘brain fog’) en doffe hoofdpijn? Het lichaam krijgt de hele dag door stoffen te verwerken via de mond, huid, slijmvliezen. Maar er komen ook afvalstoffen vrij bij gewone lichaamsprocessen. Ook medicatie, bestrijdingsmiddelen, alcohol, bepaalde E-nummers etc. Er kunnen veel oorzaken zijn van een overbelasting van de ‘reinigingssystemen’ zoals de lever en dat resulteert uiteindelijk in klachten. 
  • Klachten als jicht, of een te hoge bloeddruk? De nieren moeten voldoende mogelijkheid hebben om afvalstoffen af te voeren. Wanneer dit niet het geval is, of de zogeheten zuur/base-balans niet goed is in het lichaam, dan kan dat specifieke klachten geven.

Voeding, vitamines en mineralen

  • Weinig écht resultaat van krachttraining, moeite met het volhouden van HIT (high intensity/interval training)? Vooral tijdens sportieve prestaties worden extra voedingsstoffen gebruikt. De meeste krachttrainers zijn wel bekend met het innemen van voldoende eiwitten. Maar ook voor amateursporters is een juiste aanvulling van stoffen voor groei en herstel cruciaal om resultaat te boeken.
  • Zware benen, snel vermoeid, last van broze nagels of haaruitval? Ook dit kunnen signalen zijn van tekorten. Met name het voldoende binnenkrijgen (én op kunnen nemen) van vitamines, mineralen en spoorelementen is onontbeerlijk voor de omzetting van voedingsstoffen in energie. 

Psyche, emoties en gedachten 

  • Snel geïrriteerd of een ‘kort lontje’, malende gedachten en regelmatig in bed staren naar het plafond? De invloed van emoties en gedachten op onze gezondheid is bijzonder groot. Een gebrek aan slaap als gevolg van irritatie, angst of verdriet is al snel voelbaar in het dagelijks functioneren. En wanneer iemand chronisch onder druk staat, kan dit aanzienlijke problemen voor de gezondheid op gaan leveren.
  • Depressieve of neerslachtige gevoelens, niet meer vooruit kunnen komen, moeilijk uit de woorden kunnen komen en weinig de aandacht erbij kunnen houden of zelfs vergeetachtigheid? Dit kunnen signalen zijn van te weinig energie voor de hersenen of zelfs een signaal van bescherming van het lichaam tegen hersenschade (neuro-inflammatie).