HOE GAAT EEN BEHANDELTRAJECT TE WERK?

Samen gaan we op ‘ontdekking’ om jou hulpvraag te beantwoorden. Ik ga jou helpen om erachter te komen waar je belemmeringen vandaan komen. Of wat ertoe heeft geleid dat jij chronische klachten bent gaan ontwikkelen (en waarom precies ‘deze’).

Door alle signalen van jouw lichaam in kaart te brengen, van nu tot in het verleden, laat ik jou met mijn kennis zien welke lichaamssystemen en -processen hiervoor hebben gezorgd. Zo laat ik jouw je eigen individuele ‘route’ zien.

En met dít inzicht over de daadwerkelijke oorzaak, kunnen we aan de slag. Dat klinkt als een enorm langdurig proces, maar vaak zijn de eerste resultaten al snel te zien. Soms maken de kleinste aanpassingen al de grootste veranderingen! En binnen 6 weken kun je al verschil ervaren.

Om je een idee te geven, heb ik de stappen voor je op een rij gezet:

  • STAP 1: In kaart brengen van alle symptomen en klachten (signalen) van jouw lichaam, door middel van anamnese. Of het nou gaat om enorm veel jeugdpuistjes toen je puber was, of de hooikoorts, een voedingsintolerantie of een pijnlijke onderrug. Maar ook stemmingswisselingen, regelmatige hoofdpijn etc. Hoe meer informatie ik heb, hoe beter ik oorzakelijke verbanden kan leggen en patronen kan gaan herkennen.

  • STAP 2: Vervolgens ga ik met jouw informatie aan de slag. Dit zijn dus werkzaamheden die plaatsvinden als jij weer weg bent. Hier zit een groot verschil met andere zorgverleners. Want een groot deel van mijn werkzaamheden vindt plaats als jij níet tegenover mij zit. Ik ga analyseren wát jouw lichaam uit balans (homeostase) heeft gebracht en waarom het niet meer terug kan komen!

  • STAP 3: Met de informatie uit mijn analyse, ga ik jou vervolgens ‘uittekenen’ (soms daadwerkelijk met een tekening, of een grafiek) wat de logica is achter jouw belemmeringen. Ik ga jou inzicht geven in welke processen ‘aan’ blijven staan of welke systemen in jouw lichaam juist ‘uitgeschakeld’ blijven en waarom! En wat het effect daarvan is op jouw gezondheidsbeleving.

  • STAP 4: Met het inzicht uit stap 3 kunnen we gaan bijsturen. Het proces of systeem dat niet helemaal functioneert zoals we dat zouden willen, gaan we remmen of juist helpen. Dat ga ik doen door jou advies te geven over bijvoorbeeld leefstijl, voeding, energieverdeling of gedrag. En soms zal ik voedingssupplementen adviseren om het lichaam extra steun te bieden hierbij, of als ik tekorten heb gesignaleerd aan vitaminen of mineralen. Waar nodig komt hier ook een stukje uitleg over belemmerende gedachten en andere vormen van ‘psychologie’ bij kijken. De behandelvorm die ik zal kiezen, zal verschillen per consult en stem ik af op datgene wat bij jou als persoon ‘past’. Waarmee ik niet zeg dat het altijd even makkelijk zal zijn, maar ik ga het je zéker niet! onnodig moeilijk maken.

  • STAP 5: Tot slot begeleid ik je een aantal consulten met deze informatie, stel ik vaak nog aanvullende vragen en sturen we hier en daar nog wat bij. We kijken in een aantal weken samen aan hoe het gaat met de aanpassingen uit stap 3 en wat de gezondheidseffecten daarvan zijn.  En uiteraard beantwoord ik vragen die er tussentijds opkomen, naar aanleiding van de aanpassingen. Afhankelijk van de ernst en omvang van je klachten en de snelheid van het herstel, zal ik na enkele consulten je er zelfstandig mee aan de slag laten gaan. Na circa 9 (reguliere) vervolgconsulten kan ik je over het algemeen van voldoende inzicht hebben voorzien, om zelf met je klachten aan de slag te gaan. Hierna kunnen we afspreken om nog enkele telefonische (korte) consulten te houden, of een ’terugkom’-consult na een wat langere periode. Afhankelijk van wat je zélf prettig vindt!

MEER WETEN OVER DE WERKWIJZE?

Op de volgende pagina’s kun je verder lezen over specifieke onderdelen van het behandeltraject: