BELEMMERINGEN – (CHRONISCHE) KLACHTEN

Terugkerende en chronische klachten hebben vrijwel altijd een dieperliggende oorzaak. Er kan dan ook pas een échte oplossing van het probleem komen als we de “bron” van je fysieke en mentale klachten achterhalen. De aanpak in mijn behandelingen is gebaseerd op de Klinische Psycho Neuro Immunologie (internationaal ook wel “functional medicine” genoemd).

OORZAAK – GEVOLG – OPLOSSING

Als je jezelf in je vinger snijdt, dan heb je een snijwondje. Dat wondje is vaak een tijdje extra gevoelig, want het geeft “stress” in het lichaam. Er is gevaar van indringers van buitenaf (bacteriën). En er moeten hulptroepen en “herstelstofjes” naartoe. Maar de oorzaak ervan is duidelijk. En over het algemeen plakken we er een pleister op. Zo is het beschermd tegen vuil. En kan het wondje weer herstellen.

OORZAAK ? – OPLOSSING ?

Bij veel klachten is de oorzaak niet duidelijk. En dan is een standaard oplossing vaak ook niet voorhanden.

Want waar komt het door, dat je steeds zo weinig energie hebt? En hoe komt het toch dat je zo regelmatige last hebt van blessures? En wat is de oorzaak van die doorlopend aanwezige “sluimerende” symptomen zoals lage rugpijn, of menstruatieproblemen?

Bij al die “vage klachten” en bij veel chronische aandoeningen is het veel lastiger om een oorzaak aan te wijzen. Dan ligt de échte oorzaak namelijk veel dieper…

En als de oorzaak van je klachten of belemmeringen niet bekend is, dan kun je ook het échte probleem niet oplossen…

Ik help je bij het leren begrijpen van de signalen van je lichaam. Niet op een zweverige manier, of met hocus pocus. Op basis van goed onderzochte lichaamsprocessen en -systemen en de meest recente wetenschappelijke onderzoeken gaan we samen in kaart brengen hoe jouw klachten tot stand zijn gekomen. En wat er moet gebeuren om het op te lossen. Dat is wat de Klinische Psycho Neuro Immunologie (of “functional medicine”) inhoudt. En daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat alles met elkaar samenhangt (je immuunsysteem, je brein,  de sociale omgeving etc.).

Dit wordt ook wel de zoektocht naar “de oorzaak van de oorzaak” genoemd. En als je daar meer over wilt lezen, dan kun je hier verder lezen. Maar noem het gemakshalve maar even “het beginpunt” van jouw (vaak chronische) ziekte of klachten.

MAAR IK VOEL ME GEZOND?

Ook als je je eigenlijk heel gezond voelt, kun je hinderlijke belemmeringen ervaren. En daarvoor kun je bij de eerstelijns- of tweedelijnszorg van de reguliere geneeskunde meestal niet terecht. Of je krijgt onderdrukkers van de symptomen (zalfjes, medicijnen etc.). Want deze klachten hebben doorgaans géén duidelijk aanwijsbare oorzaak of oplossing. Denk aan:
  • Menstruatiestoornissen, PCOS, PMS, korte of juist lange cyclus etc.
  • Terugkerende (sport)blessures,
  • Huidklachten (zoals eczeem, psoriasis of jeuk en uitslag),
  • Allergieën en intoleranties,
  • Hoofdpijn of migraine,
  • Verminderd libido,
  • Kouden handen en voeten,
  • Niet optimaal presteren met (top)sport, geen échte progressie zien (ondanks de inspanning en mogelijk zelfs personal training-begeleiding),
  • Moeilijk gewicht kunnen verliezen (niet “kunnen” afvallen, ondanks aanpassing van de calorie-inname) etc.
Deze belemmeringen zijn (op zichzelf) geen ziekte. Maar tóch functioneert je lichaam niet volledig optimaal. Mede daarom wordt mijn vakgebied “functional medicine” genoemd. Hoewel je geen last hebt van een chronische ziekte, voel je je tóch beperkt in je dagelijkse bezigheden. Het lukt niet om bepaalde doelstellingen te behalen (zoals sportprestaties, of op prestaties op de werkvloer). Juist deze minder aanwijsbare of specifieke signalen weerspiegelen dat er “iets” niet optimaal functioneert. En in dat geval is vaak een “preventieve aanpak” nog mogelijk om de ontwikkeling tot bijvoorbeeld een ziekte of aandoening te voorkomen.

DE OORZAAK VAN DE OORZAAK

Het lichaam beschermt je door signalen af te geven. Helaas kunnen we deze signalen niet altijd even makkelijk herleiden naar “wat het lichaam wilt vertellen”. Maar alle klachten, aandoeningen en symptomen ervaar je met een reden.

Denk maar aan pijn bij het verbranden aan een vlam: automatisch volgt een terugtrek-reflex. Of pijn door een sportblessure wat niet anders betekent dan: even niet teveel belasten, er moet herstel plaatsvinden. Zelfs bij “mentale pijn” en emoties is er een onderliggende boodschap. Bijvoorbeeld bij boosheid: “stop, mijn grens is bereikt.”

Jou helpen begrijpen wat je lichaam je vertellen wilt, dát is mijn rol!Want het is de kunst om de boodschap van de signalen van jouw lichaam te achterhalen. Om daar vervolgens iets mee te gaan doen!

DE OORZAAK VAN DE OORZAAK IN KAART BRENGEN = DE OPLOSSING


Eerst gaan we al de signalen van je lichaam in kaart brengen.

Je huidige en meest “beperkende” symptomen zal je uit jezelf al in onze eerste afspraak benoemen. Want van die klachten wil je immers afkomen?!

Maar ook daarna zal ik verder doorvragen, ook naar dingen die je misschien zelf in de loop der jaren als vanzelfsprekend bent gaan ervaren.

Als ik een compleet beeld heb gekregen, ga ik de informatie bundelen. Daarna kan ik je een heldere uitleg geven over de oorzaak van je klachten. Tot hier in principe niks “nieuws”… Als je je been stoot, heb je immers een blauwe plek die beurs aanvoelt? Toch?

Vaak heeft de oorzaak van je klachten echter weer haar eigen oorzaak. Vooral als je last hebt van steeds terugkerende symptomen, of bij chronische aandoeningen. In dat geval kan er pas écht een oplossing voor het probleem komen, als we de “bron” gevonden hebben. Ofwel de oorzaak van de oorzaak. En juist dáár ligt mijn onderscheidende vermogen ten opzichte van bijvoorbeeld reguliere zorgverleners als de huisarts.

Functional Medicine

Helaas heeft de reguliere zorg geen tijd om je gehele verhaal aan te horen. En ook bij de meeste andere artsen en therapeuten, wordt elke klacht op zichzelf bekeken.

In mijn behandeling is juist het geheel van groot belang. Ik wil dus juist dat je je verhaal van Z tot Z doet!! Want dan kan ik met mijn kennis, jou helpen om daadwerkelijk van je probleem af te komen.

Dat betekent dat ik samen met jou een speurtocht inzet, om daadwerkelijk ervoor te zorgen dat je lichaam geen signalen meer hoeft af te geven… Geen ‘quick fix’door symptomen weg te drukken dus. Maar een structurele oplossing voor je probleem.

Het voorgaande betekent niet dat reguliere zorgverleners, artsen of andere (complementaire) therapeuten je niet eveneens verder kunnen helpen.

Nadat de oorzaak van het probleem gevonden is, moeten dingen veranderen. Hiervoor krijg je een plan van aanpak. Dit bestaat uit verschillende onderdelen.

Regelmatig zal ik adviseren om specifieke expertise in te schakelen op de onderdelen waar dat zinvol is. Dit zal vooral als steun dienen voor jouzelf.

Ik werk dus bij voorkeur samen en in overleg met andere zorgverleners. Zeker wanneer je al in behandeling bent bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, of arts. In ieder geval probeer ik zoveel mogelijk je huisarts te betrekken bij de stappen die we gaan nemen. (En een eventueel voorstel of advies tot aanpassing van medicatie gaat ALTIJD  uitsluitend na overleg met je huisarts of arts!)

Mijn bedrijfsnaam “Dolorem Ipsum” is onder andere afgeleid van het woord “dolor” (pijn).” Pijn ervaren we doorgaans als onplezierig of belemmerend tot soms zelfs ondraaglijk.

Maar pijn beschermt.

Wat we vaak vergeten is dat pijn ons waarschuwt. Het is van oudsher een teken voor ons brein.

Een pijnsignaal heeft de bedoeling ergere schade te voorkomen. Denk maar aan pijn bij het verbranden aan een vlam: automatisch volgt een terugtrek-reflex. Of pijn door een sportblessure wat niet anders betekent dan: even niet teveel belasten. Maar ook hoofdpijn, spierpijn etc. zijn signalen om het even wat rustiger aan te doen. Dat is nodig voor herstel. En ter preventie van erger.

Zelfs bij “mentale pijn”, of bijvoorbeeld emoties als boosheid is er een onderliggende boodschap ter bescherming: “stop! de grens is bereikt.”

En om optimaal te kunnen functioneren, is rust nét zo belangrijk als actie. Dat geldt zowel fysiek als mentaal.

**Let op: “pijn” is niet hetzelfde als “ongemak”.  Groei gaat vaak gepaard met ongemak. Soms is het dus belangrijk om uit de “comfortzone” te stappen.**

Het aanpakken van “pijn” vormt een belangrijk onderdeel van de behandelingen. Maar in feite zijn álle fysieke en mentale klachten een signaal van het lichaam. Deze signalen en symptomen zijn doorgaans terug te voeren op de werking van:

  • het immuunsysteem,
    bijvoorbeeld door een overactief immuunsysteem of laaggradige ontstekingen;
  • het brein,
    bijvoorbeeld door een beschermingsreactie of neuro-inflammatie (“ontstekingen” in de hersenen); en/of
  • het metabolisme,
    bijvoorbeeld de noodzaak van aanvoer, omzetting en afvoer van (voedings-, afval- en bouw-)stoffen.

Alle drie zijn ze erg belangrijk! Het ene systeem hebben we soms even wat meer nodig dan de andere. Bij een moeilijke vergadering zullen vooral de hersenen om energie vragen. Maar alle drie de systemen hebben energie nodig om goed te kunnen werken. Dus als één systeem te lang teveel de “aandacht” krijgt, ontstaan er uiteindelijk stoornissen binnen het geheel.